İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PIC16F84’ ün YAPISI

Şekil 7. PIC16F84 Pin Yapısı

RA ve RB Portları:

RA ve RB şeklinde gösterilen uçlar dijital giriş/çıkış portlarıdır. Toplam 13 tanedir. Giriş çıkış portlarından 2 tür akım geçer.

  • Sink (Çökme) Akımı:

Gerilim kaynağından porta doğru akan akıma denir. Maksimum 25 mA. 

Şekil 8. Sink Akımı
  • Source (Kaynak) Akımı:

Porttan toprağa doğru akan akımdır. Maximum 20 mA. 

Şekil 9. Source Akımı
  • Sink akımı 25 mA. üzerinde verilirse PIC bozulabilir. 
  • Sink ve Source akımları ile bir LED yakılabilir. 
  • Source ile düşük akım gerektiren devreler kontrol edilebilir. 
  • Source akımının yeterli olmadığı durumlarda yükselteç devreleri ya da röle vb. devre elemanları kullanılarak yüksek akımlı devreler kontrol edilebilir. 

VDD ve VSS Pinleri

Şekil 10. Besleme Devresi

PIC’e besleme gerilimi bu bacaklardan uygulanır.  14 numaralı VDD ucu +5 volta 5 numaralı VSS ucu da toprağa bağlanılır.

PIC’ler CMOS teknolojisi ile üretildikleri için geniş bir besleme aralığı vardır. (+2 – +6) İdeal olan +5V kullanılmasıdır.

Kondansatör iki uç arasındaki gerilim dalgalanmalarını önlemek için bağlanır.

MCLR Pini ve Reset Devresi

PIC’in çalışmasında iki farklı reset yani programın başa döndürülmesi işlemi vardır. Bunlarda bir her bilgisayarda olduğu gibi besleme yani enerji uygulandığında programın başlangıç adresinden itibaren çalışmasıdır. Bunu sağlayan ve PIC’in içerisinde yer alan bir reset devresi vardır. Bu devre kullanıcı müdahalesi dışında çalışır. Buna PowerOn Reset denir.

Bir de PIC’in çalışması esnasında kullanıcının kasti olarak programı kesip başa döndürmesi için kurulan bir reset devresi vardır. Bu devre MCLR pininden PIC’e bağlanır. PIC’in çalışma esasına göre MCLR pinine 5v gerilim uygulanması programın yürütülmesi ve olağan akışına devam etmesi anlamına gelir. MCLR pinine 0v gerilim uygulandığında yani toprağa bağlandığında ise program başa döner yani PIC resetlenmiş olur.

Resetleme işlemi için kurulan devre aşağıda gösterilmiştir. Bu devrede butona basınca PIC resetlenir, buton bırakılınca da PIC yeniden çalışmaya başlar.

Şekil 11. Reset Devresi

OSC1 ve OSC2 Pinleri

Mikroişlemcilerin program komutlarının işletilebilmesi için bir kare dalga sinyale ihtiyaç vardır. Bu kare dalga sinyallerini üreten devrelere osilatör denir. Osilatörlerin ürettiği kare dalga sinyaller bu pinler vasıtasıyla mikrodenetleyiciye verilir.

Birçok osilatör tipi mevcuttur. Şimdi bunlardan bazılarını inceleyelim;

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir