İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

OSİLATÖR (Kare Dalga Üreteci) TİPLERİ

Osilatörler hem frekans sınırları hem de üretildikleri devre elemanlarının yapıları dikkate alınarak bazı standart tipler belirlenmiştir. Bu tipler programlama esnasında PIC’deki konfigürasyon bitlerine yazılır.

RC Osilatör

Bir direnç ve kondansatörden oluşan, yapısal olarak en basit ösilatör tipidir. Maliyet açısında çok ucuzdur.

Ürettikleri kare dalgaların frekans değerleri zaman içerisinde farklılıklar gösterdiğinden kararlı olmayan bir tiptir. Bu yüzden zamanlamanın çok hassas olması gerekemeyen durumlarda kullanılır. Bu sapma %20’lere kadar çıkabilir. Bu şu anlama gelir; 100 MHz’lik bir osilatör bize 80-120 Mhz aralığında değerler sunabilir. 

Şekil 12. RC Osilatör Devresi ve Örnek Tablo

Kristal Kontrollü Osilatör

Herhangi bir direnç ve kondansatör bağlantısı gerekmeyen sadece bir metal kutu şeklinde bir osilatördür. Kararlı çalışmasından dolayı zamanlaması hassastır. Üzerinde yazan değer neyse o frekansta bir kare dalga sinyal üretir. Genelde zaman hesaplamalarının kolay olması için 4 MHz’lik osilatörler tercih edilir. PIC’in içindeki dâhili frekansın ¼’e düştüğü düşünüldüğünde PIC’in çalışma frekansı 1 MHz olur. Çoğu komutun 1 kare dalgada yürütüldüğü varsayılırsa 1 komut 1 µs’de işletilmiş olur. 

Şekil 13. Kristal Kontrollü Osilatör Bağlantısı
Şekil 14. Kristal Kontrollü Osilatör

NOT:

Osilatörlerin ürettiği kare dalga sinyalin frekansı PIC’in içerisinde ¼’e düşer. Yani osilatör frekansınız kaç ise PIC osilatörün ¼’ü frekansta çalışır.

Yukarıdaki her iki osilatör tipinde de Osilatör bağlantısı OSC1’den yapılmış ve OSC2 pini boş bırakılmıştır. Boştaki OSC2 pini kare dalga çıkış almak gerektiğinde kullanılır. Buradan alınan kare dalga başka devrelere osilatör bağlantısı yerine kullanılabilir. OSC2’den alınan kare dalga PIC’in içinden geldiği için burada dâhili frekans yani OSC1’in ¼’ü alınabilir.

Kristal Kondansatör Osilatör

Bir kristal ve iki adet kondansatörden oluşan osilatör devreleridir. Kullanılacak her iki kondansatörün değeri de eşit olmalıdır. Kararlı çalışmasından dolayı zamanlama olarak hassastır. Elde edilecek frekans değerinin hassasiyeti kullanılacak kondansatörlerin değerlerine bağlıdır.

Şekil 15. Kristal Kondansatör Osilatör Bağlantısı
Şekil 16. Kristal
Şekil 17. Kondansatör
Şekil 18. Kristal Kondansatör Osilatör için Örnek Değerler Tablosu

Seramik Resonatör

Yapı olarak Kristal Kontrollü Osilatör ile aynıdır; fakat burada iki adet kondansatör ve bir adet kristal tek bir devre elemanı olarak birleştirilmiştir ve seramik resonatör oluşturulmuştur. İçerisinde kondansatörleri hazır olduğu için kondansatör değerlerini ayarlamak gerekmez.

Kristaller kadar kararlı olmasa da zamanlama açısından hassas osilatörlerden biridir. Frekans değerinden yaklaşık %1,3 sapma gösterebilir. Geniş sıcaklık aralıklarında kristallerden daha dayanıklıdırlar. Yaklaşık -20C ila +80C aralığında çalışabilir. Kristalli osilatörlere nazaran daha ucuz bir devre elemanıdır.  

Şekil 19. Seramik Resonatör Bağlantısı
Şekil 20. Seramik Resonatör

NOT:

PIC’e yapılan bağlantıda OSC1 ve OSC2 pinlerinin ikisini de kullanan osilatör tiplerinde osilatörün hangi ucun OSC1’e ya da OSC2’ye bağlandığı önemli değildir. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir