MİKRODENETLEYİCİ (MikroController)
Mikrodenetleyiciler, bilgisayar sistemlerinde bulunan temel donanım bileşenlerinin bir çip içerisinde toplanmasıyla oluşturulmuş mikrobilgisayar sistemleridir. Bir mikro denetleyicide bulunan temel birimler şunlardır.
· Mikroişlemci
· RAM
· ROM (EEPROM) (Program Belleği)
· Giriş Çıkış Birimleri (Portlar)
· Zamanlayıcı (Timer)
· Kesmeler (Interrupt)
Kısıtlı miktarda olmakla birlikte, yeterince hafıza birimlerine ve giriş – çıkış uçlarına sahip olmaları sayesinde tek başlarına çalışabildikleri gibi, donanımı oluşturan diğer elektronik devrelerle irtibat kurabilir, uygulamanın gerektirdiği fonksiyonları gerçekleştirebilirler. Üzerlerinde analog-dijital çevirici gibi tümleşik devreler barındırmaları sayesinde algılayıcılardan her türlü verinin toplanması ve işlenmesinde kullanılabilmektedirler. Küçük boyutlu ve düşük maliyetli olmaları gömülü uygulamalarda tercih edilmelerini sağlamaktadır.
Mikroişlemci – Mikrodenetleyici Karşılaştırması
Mikrodenetleyiciler sıradan mikroişlemcilere nazaran aşağıda listelenen temel avantajları sayesinde elektronik sanayinde günümüzde oldukça büyük bir uygulama alanına sahiptirler:
· Mikroişlemcili sistemler çok entegreli, mikro denetleyici ise tek entegredir. Sadece bir osilatöre ihtiyaç duyar. Bu yüzden oldukça küçük boyutludurlar,
· Mikrodenetleyicilerin yapısı mikroişlemcili sistemlere göre daha basittir.
· Çok düşük güç tüketimine sahiptirler,
· Daha basit yapılı ve tek entegreli olduğu için mikrodenetleyiciler düşük maliyetlidirler,
· Mikrodenetleyiciler, mikroişlemcili bir sistemin basitleştirilmiş halidir. Bu yüzden yüksek performansa bir çok işi görebilirler.
Örneğin en basit elektronik saatlerden otomatik çamaşır makinelerine, robotlardan fotoğraf makinelerine, LCD monitörlerden biyomedikal cihazlara ve endüstriyel otomasyondan elektronik bilet uygulamalarına kadar pek çok elektronik uygulamada mikrodenetleyiciler kullanım alanı bulmuşlardır.
Yukarıda saydığımız işleri tabi ki mikroişlemcili bir sistemle de yapmak mümkündür. Fakat mikroişlemcili sistemler hem daha karmaşık hem de daha maliyetli olduğundan dolayı çok yüksek performans ve karmaşık hesaplama gerektiren işler (örneğin savaş uçaklarının kontrol yazılımlarında, tıbbi cihazlarda, vs.) dışında tercih edilmezler. Bu sistemler gömülü sistemler olarak adlandırılmaktadırlar.
İlk yorum yapan siz olun