İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BELLEKLER TÜRLERİ

1.       RAM (Random Access Memory)

Rastgele Erişimli Bellek kelimelerini baş harflerinden oluşan bir isme sahiptir. Bu ismi çalışma yapısından alır. Bu tip belleklerde bir bellek hücrelerine erişim sırayla olmak zorunda değildir. Adresi bilinen her bir bellek hücresine doğrudan erişilebilir. Bu yüzden rastgele erişimli olarak adlandırılır.

Tüm bilgisayar sitemlerinde mikroişlemcinin çalışması esnasında aktif olarak kullanılan belleklerdir. Her türlü verinin tutulabildiği geçici işlemlerin yapılabildiği bellektir. Bu belleklerde tutulan veriler enerji kesildiğinde tamamen silinir. Çalışma esnasında hem okuma hem yazma yapılabilir.

2.       ROM (Read Only Memory)

Sadece Okunabilir Bellek kelimelerini baş harflerinden oluşan bir isme sahiptir. İsmin ortaya çıkışı, ilk geliştirildiği zamanlarda bir kere yazıldıktan sonra sadece okunabilmesi özelliğine dayanır. Zamanla bu engel ortadan kalmış ve farklı türleri ortaya çıkmıştır.

ROM’ların en önemli özelliği enerji kesildiğinde bilgilerin silinmemesidir. Yani ROM’lar kalıcı bellekler olarak bilinirler.

ROM Türleri:

·       PROM (Programmable Read Only Memory): İlk ROM türüdür denilebilir. Sadece bir kez programlanabilir. Daha sonra sadece okunabilir modda kullanılır.

·       EPROM (Erasable Programmable Read Only Memory): Silinip tekrar programlanabilir bir ROM türüdür. Elektriksel sinyallerle programlandıktan sonra veriler Ultra Viole ışınları sayesinde silinebilir. Bu ışınlar açık havada güneş ışınları da olabilir, herhangi bir UV kaynağı da olabilir. Işınlar çipin üzerindeki pencereden girerek bellekte tüm verilerin silinmesine neden olur. Verilerin kaybolmaması için pencere ışık geçirmez bir bantla kapatılır. Silip tekrar yazmak zahmetlidir. Silince verilerin tamamı silinir. Yani her hücresini ayrı ayrı silip yazma imkânı yoktur.

Şekil 6. Eprom

·       EEPROM (Electronically Eraseble Programmable Read Only Memory): Elektriksel sinyallerle programlandıktan sonra yine elektriksel yolla silinebilir. Flash ROM ya da Flash Bellek adıyla bilinen bellekler bu yapıdadır. Bir çok veriyi kalıcı olarak saklamak için bilgisayarlarda özellikle de mobil cihazlarda kullanılan bir yongadır. Her hücresi ayrı ayrı yazılabilir ya da silinebilir. Komple silme ya da komple yazma zorunluluğu olmadığı için çok kullanışlıdır. Günümüzde kullanılan SSD (Solid State Disc)’ler bu yapı üzerine geliştirilmişlerdir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir